Borůvkové želé kořeněné

14.07.2019

Netradiční kombinace - borůvky a koření, dobrota, která vám v zimě připomene léto...borůvkové kořeněné želé.

Co budeme potřebovat

1 kg borůvek

500 g jablečný mošt

150-200 g květový med

šťáva z jednoho citronu

1 ks hvězdička badyánu

3 ks hřebíček

1 ks svítek skořice

15-20 g citrusový pektin

1 malá špetka soli

Pokud použijeme lesní borůvky, které jsou aromatičtější, ale bývají víc kyselé, přidáme MED. Poměr borůvkové a jablečné šťávy můžeme měnit podle naší chuti. 

Jak na to?

Bobulky borůvek dáme do hrnce, rozmačkáme mačkátkem na brambory, přidáme deci vody, sůl, citronovou šťávu a koření a rozvaříme. Necháme do druhého dne proležet.

Další den znovu zahřejeme a odstraníme koření. Přecedíme nejdříve přes cedník, potom přes plátýnko. Potřebujeme získat 500 g šťávy. Pokud ji nemáme, přidáme ke zbytku borůvek trochu vody, provaříme a znovu přecedíme přes plátno.

K borůvkové šťávě přidáme jablečný mošt a přivedeme k varu. Postupně a za stálého míchání přidáváme citrusový pektin smíchaný a medem. Necháme 3-5 minut probublávat.

Ochutnáme sladkost, odstraníme pěnu, provedeme želírovací zkoušku, nalejeme do skleniček a zavaříme.