Ovocný MEDOVÝ SORBET
Z posledních jahod, prvních žlutých a červených malin a několika kuliček černého rybízu, dostaly o víkendu moje děti nanuky. Syn nesmí mléčné výrobky a tak byla volba jednoduchá.
Jak na to?
500 g ovocné pyré - z jakéhokoliv měkkého ovoce, které právě zraje
100 - 120 g MED - nejlépe květový bez výraznější chuti, aby se nezměnila chuť ovoce
100 ml vody
šťáva z půlky až jednoho citronu (nemusí být)
Oprané a očištěné ovoce rozmačkáme mačkátkem na brambory, rozmixujeme a přepasírujeme. Tím jej zbavíme slupek a peciček (komu slupky a pecičky nevadí, nemusí pasírovat). Z přepasírovaného ovoce máme nyní hladké pyré, které můžeme (ale nemusíme) ponorným mixérem znovu promixovat. Odvážíme si 500 g pyré. Pokud chceme použít jiné množství pyré, poměr vody a medu přepočítáme.
Vodu převaříme, necháme mírně zchladnout a rozpustíme v ní MED. Množství medu dáváme podle zralosti a kyselosti ovoce a podle naší chuti. Chladnou medovou vodu nalejeme do pyré, přidáme citronovou šťávu a promícháme. Znovu chvilku mixujeme, aby se vše důkladně spojilo a pyré bylo nadýchané. Ochutnáme, případně dosladíme trochou tekutého medu a znovu důkladně promixujeme. Připravené pyré musí být o trochu sladší, než chceme mít výslednou chuť. Mražením se sladká chuť ovoce mírně sníží.
Pipravenou ovocnou hmotu můžeme dát do výrobníku na zmrzlinu, nebo naplnit tvořítka a vyrobit nanuky.