Ovocný MEDOVÝ SORBET

10.07.2019

Z posledních jahod, prvních žlutých a červených malin a několika kuliček černého rybízu, dostaly o víkendu moje děti nanuky. Syn nesmí mléčné výrobky a tak byla volba jednoduchá.

Jak na to?

500 g ovocné pyré - z jakéhokoliv měkkého ovoce, které právě zraje

100 - 120 g MED - nejlépe květový bez výraznější chuti, aby se nezměnila chuť ovoce

100 ml vody

šťáva z půlky až jednoho citronu (nemusí být)

Oprané a očištěné ovoce rozmačkáme mačkátkem na brambory, rozmixujeme a přepasírujeme. Tím jej zbavíme slupek a peciček (komu slupky a pecičky nevadí, nemusí pasírovat). Z přepasírovaného ovoce máme nyní hladké pyré, které můžeme (ale nemusíme) ponorným mixérem znovu promixovat. Odvážíme si 500 g pyré. Pokud chceme použít jiné množství pyré, poměr vody a medu přepočítáme. 

Vodu převaříme, necháme mírně zchladnout a rozpustíme v ní MED. Množství medu dáváme podle zralosti a kyselosti ovoce a podle naší chuti. Chladnou medovou vodu nalejeme do pyré, přidáme citronovou šťávu a promícháme. Znovu chvilku mixujeme, aby se vše důkladně spojilo a pyré bylo nadýchané. Ochutnáme, případně dosladíme trochou tekutého medu a znovu důkladně promixujeme. Připravené pyré musí být o trochu sladší, než chceme mít výslednou chuť. Mražením se sladká chuť ovoce mírně sníží. 

Pipravenou ovocnou hmotu můžeme dát do výrobníku na zmrzlinu, nebo naplnit tvořítka a vyrobit nanuky. 

Pokud jste dočetli až sem a do výroby medového sorbetu se pustíte, pochvala od rodiny (a hlavně od dětí) vás jistě nemine. Připravíte jim vynikající a zdravou zmrzlinu. Med ani ovoce neprošlo varem a obě složky si zachovaly vše dobré, co v nich je.

Mějte krásné léto plné sluníčka, radosti, pohody a zdravého mlsání, které tělo ochladí a bříško pohladí.