Rybízová marmeláda s medem
Rybízová marmeláda.... klasika, která se dělá snad v každé rodině, která "marmeláduje". V kombinaci s medem, který lehce změní chuť rybízu a přirozeně potlačí její ostrost, získáte vynikající marmeládu, která rozšíří možnost jejího použití. Rybízová marmeláda už nebude jen marmeládou na slepování vánočního cukroví, ale bude skvěle doplňovat různé druhy moučníků a také báječně chutnat na palačinkách.
Co budeme potřebovat
1 kg rybízové pyré
300-400 g květový med
10-15 g citrusový pektin
šťáva z poloviny citronu
1 malá špetka soli
Množství medu a citrusového pektinu volíme podle zralosti rybízu a podle toho, jak chceme mít marmeládu sladkou a tuhou.
Jak postupovat
Rybíz opereme, otrháme kuličky, dáme do hrnce, rozmačkáme šťouchadlem na brambory, přidáme sůl, citronovou šťávu a občasného míchání ovoce rozvaříme. Odstavíme z ohně, znovu šťouchadlem na brambory rozmačkáme, necháme částečně zchladnout a přepasírujeme. Tím marmeládu zbavíme pecek a zbytků slupek. Získáme hladké rybízové pyré, které dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstraníme pěnu.
Po částech přidáváme 300 g medu, ve kterém jsme rozmíchali citrusový pektin. Dbáme na to, abychom nepřerušili var. Necháme 3-5 minut probublávat.
Ochutnáme sladkost, odstraníme pěnu, provedeme želírovací zkoušku. Pokud se nám zdá marmeláda málo sladká nebo konzistence není podle našich představ, rozmícháme v medu trochu citrusového pektinu, přidáme do marmelády a prudce provaříme. Můžeme přidat i několik kapek citronové šťávy. Naplníme skleničky a zavaříme.